Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
10.07.2020
‘Feestflight’ werden we genoemd, ook wel ‘Dreamteam’. Die we zijn John Dekker, Henk Koster, Hans Terol en Ger Laan. Feesten en dromen kunnen we als de allerbesten, zie daarvoor de recentelijk op alfabetische volgorde gezette wedstrijd- en surprisereisverslagen uit onze rijke historie elders op de site. Maar de epitheta ornans ofwel de sierende bijvoeglijke naamwoorden ‘feest’ en ‘dream’ bij team en flight slaan niet op de slagkracht, de droomballen of het feest voor het oog van deze laatste vierbal op het Duca del Cosma- complex in Breukelen.
Nee, de prestaties waren ruk. De voortschrijdende puntensprokkel van de Delftenaren John en Henk had meer te maken met oncontroleerbaar hoge playing
handicaps dan met toverballen, supersandy’s of prachtputts. Met dit oordeel doe ik de Duca’s uit Delft te kort (in totaal drie paar golfschoenen waaronder één Cheetah-print kunnen voor H&J worden bijgeschreven op de bestellijst). De
gretigheid waarmee die beide heren zich op de kooi stortten, doet denken aan de eerste meters van de losgelaten stieren in de nauwe straten van Pamplona. Nou ja, dit jaar zoeken die stieren zich een ongeluk naar de hollende slachtoffers, ze kunnen misschien volgend jaar pas wraak nemen op de eeuwig oneerlijke strijd in de corrida’s.
Vooral John wist uiterst slim gebruik te maken van de virtuele omstandigheden. Ging ostentatief een broodje eten zodra zijn naam in het groen verscheen. Wierp moordende blikken naar eenieder die over strafslagen of tijdregels begon. Maakte uiterst slim gebruik van de automatische putter. Chipte als een Harrington in hoogtijdagen. En kreeg zo zijn maatje Henk op hole 9 bijna nog te pakken met 16 stablefords.
Henk Koster is tegenwoordig in de Here, zo lijkt het wel. Hij riep voor zijn slag, na zijn slag en als een ander moest slaan telkens één mantra: “WAT IS DIT FANTASTISCH!” In 2020 was dit de eerste keer dat Henk iets met golf deed en vorig jaar heeft ie maar drie keer gespeeld, zei hij terwijl hij de complimenten in ontvangst nam van wedstrijdleider Rene Brouwer, wedstrijdverslaggever Willem van deN Elskamp en Duca del Cosma-ambassadeur Ruud Taal.
O ja, er liepen ook nog twee Noord-Hollanders in de baan. Hans Terol en Ger Laan. Voor Hans was het een test om te kijken hoe zijn knie het hield. Als hij zonder pijn het weekend doorkomt, doet hij mee op het Jaski Open. Met pijn komt er een secretaris bij kijken. Voor Hans was het meer een ‘oefening baart kluns’; twee keer een elf op zijn scorecard en zelfs een zes-chip vanuit zand, water en fringe!
Ondergetekende maakt er helemaal een potje van. Inbetween swings probeerde ik mijn bij Michel Put aangeleerde ‘raakmomentstance’ uit. Dat ging verrassend constant, namelijk elke keer fout. Dat ik twee dagen eerder door een wesp in mijn rechterwijsvinger ben gestoken met een halfanafalactisch shockeffect (ik was een roodhuid #noracismment) heb ik wijselijk niet gezegd. Voor medelijden of compassie hoefde ik bij deze feestflight niet te rekenen.
Met woordkunstenaars als Taal en Van DeN Elskamp in de buurt zou ik dan opmerkingen kunnen verwachten over mijn niet meer zo wespentaille of anderhalvemeterslagen. De echte feestflight, het enige dreamteam waren de vrouwen en mannen van Duca del Cosma. Wat een enthousiasme, wat een drive, wat een optimisme, zelfs nu bekend werd dat ‘hun’ KLM Open niet doorgaat. Caroline en Kitty, Frank (volgend jaar met Henk naar Wimbledon?): namens alle NVGJ’ers heel veel dank voor de eeuwige glimlach, de aanstekelijke vrolijkheid, de immer opbeurende woorden en vooral jullie stijlvolle schoenen!
Ger
Daar zaten we dan. Op een stoeltje aan de achttiende green van de Royal Obidos. Elkaar hoopvol aankijkend. Zouden we op deze tweede dag van het EMGJ nog een sprongetje naar boven kunnen maken? Zou het mogelijk zijn om in die top 5 te komen? Het veld van het EMGJ was nog nooit zo sterk bezet. Er waren nog nooit zoveel landen (zei men). En ja, de banen waren nog nooit zo moeilijk geprepareerd als deze week. Voor jullie info: de greens van Royal Obidos deden 12,3 op de stimpmeter. Dat is een beetje vergelijkbaar met wanneer je thuis op de tegels in je keuken een putt probeert te maken. Het is aanraken en daar gaan ze dan. Dat het iets was waar niet alleen wij als Nederlanders last van hadden, zo bleek wel weer. Want er werd steen en been geklaagd. Of nou ja, geklaagd is misschien niet het goede woord. We realiseerden ons vooral allemaal dat we er geen klote van kunnen.
De Praia D'El Rey Golf Course was na twee oefendagen het décor van de eerste échte krachtmeting tussen de twaalf landen tijdens het EMGJ 2024. Nederland staat na die eerste dag op een verdienstelijke zesde plaats, al had er meer in gezeten zo vonden de deelnemers unaniem. Hoogtepunten: de beste score van de dag van álle golfers voor Stef Swagers (+5) en een fraaie eagle (+2 birdies) voor Hélène Wiesenhaan.
Het dreamteam van de NVGJ, kort voor het begin van de EMGJ in Portugal. Let's do it! Lees de verslagen en bekijk de mooie foto's. Regen en wind in Nederland, (ondergaande) zon in Portugal.
"Van de gele tees is te moeilijk, zegt de wedstrijdleiding. Daarom moeten de heren van blauw", sprak captaine Madelon Barenbrug. "En de teemarkers op rood worden helemaal naar voren gezet." Moeilijk? Een blik op de scorekaart van de Royal Óbidos Golfcourse (vijf keer par-3, vijf keer par-5 en acht keer par-4) maakte duidelijk dat we van blauw slechts 5450 meter moeten overbruggen. De dames blijven zeer royaal onder de vijf kilometer. Ook al geruststellend was de raadpleging van de handicaptabellen: iedereen krijgt minder slagen dan zijn of haar handicapgetal. Het kan niet anders dat de baan meevalt. Het enige minpunt is misschien dat de wedstrijdleiding er eigen regels op na houdt: iedereen speelt voor driekwart van zijn playing handicap. Eenmaal onderweg tijdens deze tweede oefenronde vroegen we ons af hoe de wedstrijdleiding tot dit besluit is gekomen. Oké, golf is een lastig spel. Maar op deze baan, met veel strategische gesitueerde waterhindernissen en razendsnelle greens, wordt het de speler (m/v) ietsje moeilijker gemaakt. Golflegende Seve Ballesteros, die de baan ontwierp, had er kennelijk zin in... Gelukkig bestaat een flink deel van ons team uit onverschrokken types, echte longhitters zelfs, die niet zo snel geïmponeerd zijn. Water? Daar speel je gewoon om- of overheen. Snelle greens? Ook daarvoor is de oplossing eenvoudig: een stuk zachter putten dan je thuis gewend bent. Dus het kan niet missen dat de meesten van ons op woensdag, als we hier voor de echte score spelen, ten minste 30 stablefordpunten bijeen swingen. Omdat we niets (of bijna niets) aan het toeval wensen over te laten, lieten we de vroege oefenronde van vandaag (met drie starts vanaf 8 uur) volgen door een lange tactische teambespreking, een alcoholvrije lunch en een pittige sessie op zowel driving range als putting green. Daarna deed iedereen verplicht een middagdutje. En vanavond, zo is de afspraak, liggen we vroeg in ons mandje. O ja, het parcours glooit nogal. Bovendien is het vaak nogal ver lopen van green naar volgende tee. Welbeschouwd is het een echte buggybaan. Daarom laten we woensdag de handtrolleys en elektrische trolleys in de stalling (ze zijn bovendien van zeer matige kwaliteit, die niet past bij de vijf sterren die op dit real estate is geplakt) en legden we beslag op een flink deel van het buggypark. Want onze inschatting is dat we de andere elf landen dan in ieder geval rijdend over de betonpaden het nakijken zullen geven. Op naar morgen: de eerste wedstrijddag, op Praia d'el Rey.
De eerste oefenronde zit erop. En wel die op Praia d’el Rey. Wat zoiets betekent als ‘strand van de koning’. Althans, dat beweert de chauffeur van ons busje onderweg naar het clubhuis. Mij kunnen ze alles wijsmaken wat dat betreft. En eigenlijk spreekt er niemand van ons Portugees. Behalve Pamela. Die het graag liever wat onder de aandacht houdt, maar als ze haar zinnen heeft gezet op een specifiek drankje in een specifiek grote beker/glas/mok/wat er voor door moet gaan. Dan ineens weet ze toch iets tegen hem te ratelen waardoor hij gaat rennen. De smiecht.
Nee, verwacht hier niet elke paar minuten een update vanuit het team dat in Portugal onze driekleur representeert. Tien NVGJ-ers en de immer onvolprezen non-playing captain Madelon Barenbrug nemen het op Royal Obidos op tegen maar liefst zeven andere landen. Hoe vergaat het ze? Wat maken ze mee? Je vindt het hier.