Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
04.06.2022
‘Weet je wat jij zou moeten gaan doen’, zei mijn toenmalig werkgever in de vroege zomer van 2000 tegen me, ‘jij moet gaan golfen. Ik doe het zelf niet, maar ik begrijp dat je dan echt nergens anders aan kan denken. Ik denk dat die afleiding goed voor je is.’
Maar hoe moet dat als golf je broodwinning is?
In korte tijd gebeurde er zoveel in mijn leven dat ik het in de bovenkamer even niet meer allemaal kon verwerken. Een nieuw huis, eerste kind op komst en een nieuwe functie was al veel tegelijk, toen ik ook nog eens aangereden werd op de snelweg, ging het licht uit. Ik moest me ziek melden en bleef zó lang niet in staat om weer aan de slag te gaan dat ik een jaar later zelfs even volledig afgekeurd was. Dat ik uiteindelijk weer terugkwam had ik deels te danken aan die geweldige werkgever die me bleef steunen en deels aan golf, wat inderdaad een oplossing bleek te zijn om het denken uit te zetten.
Ik moest er aan denken toen Joost Luiten met het open en eerlijke bericht(externe link) kwam dat hij voor onbepaalde tijd een golfpauze inlaste. ‘Mentaal niet in staat om topgolf te bedrijven’, ‘Op de baan niet de Joost Luiten die ik wil zijn’, ‘Mis de energie’, ‘Misschien is het een soort golfburn-out of golfdepressie’, waren maar een paar van de zinnen die hij op papier zette, maar die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten. Na zestien jaar onafgebroken spelen op het hoogste niveau, al die jaren in de spotlights – waarvan het grootste deel ook nog eens als dé blikvanger van het Nederlandse golf – is er iets geknapt bij de zesvoudig tourwinnaar. Het verwachtingspatroon, de druk – zelf opgelegd en extern – werd hem teveel. Het bravouremannetje dat hij is, is op dit moment onvindbaar, de lol in het spel even helemaal weg.
Daar is hij niet uniek in, maar je ziet het maar zelden zo openlijk worden gedeeld. Topsporters zijn als geen ander in staat een façade op te trekken, zich te verschuilen achter een soort pokerface die alleen op momenten van groot succes openbreekt. En soms, heel soms, op momenten van verlies en teleurstelling, al gaat op die momenten veel vaker de automatische piloot aan en komen de antwoorden waarmee ze de volgers tevreden stellen, zonder verder veel te zeggen. ‘Teleurstellend. Hard werken. Geduld.’ Het is een verdedigingsmechanisme dat goed werkt, maar niet eindeloos kan worden ingezet, bewijzen de sporters die op een gegeven moment erkennen dat het niet meer gaat. Ook bij golfers is de druk groot en alleen heel soms wordt die worsteling gedeeld, zo schreef Luiten ook nog. Een recent voorbeeld van een speler die met een openhartig boek en een ‘it’s okay not to be okay’ naar buiten trad is Bubba Watson. En jaren terug was er in Nederland Taco Remkes die openlijke erkende er geen been meer in te zien. Maar de rij is nog veel langer. In golf, bij tennis, op andere velden en op kantoor. Alleen, gezegd wordt het maar zelden. Ook niet door Luiten. Tot begin juni dus. Toen was het genoeg. Ging het niet meer.
Het is onbekend hoe lang de pauze is die Luiten inlast, maar de eerste stap op weg naar zijn comeback is gezet door eenvoudigweg te erkennen dat het niet meer gaat. En ook als dat niet naar een comeback op de Tour leidt, dan zal hij zichzelf als mens hervinden. Zoals hij zegt kan het twee weken duren, twee maanden, of – zeg ik uit ervaring – een jaar.
Alleen, wat gaat hij dan doen om het denken uit te zetten?
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.
Verrassingen genoeg tijdens deze surprisereis. Zeer aangenaam zonnig weer. En de Transavia vlucht met het grootste deel van de deelnemers vertrok ondanks dubbele storm en dankzij gunstige startbaan op tijd, om zes uur, om vier uur aanwezig, om 3 uur van huis. Een uitje. Een deel van de 24 deelnemers liep vrijdag al een oefenrondje, alsof dat zou helpen. En anderen, zoals Helene en Cara, deden zich aan de boulevard tegoed aan voortreffelijke visgerechtjes. Een paar keer zelfs. Het licht in het restaurant was buitengewoon helder en Willem B was zeer tevreden over het dessertbuffet. Dus de eerste dag deugde. Morgen het echte werk, om 9 uur vertrekken voor een ronde op Bellavista. Vanavond lijkt niemand zich daar nog druk om te maken.
Een stormachtig begin van de 'surprisereis' voor de NVGJ'ers! De vlucht van het gezelschap naar Faro was gelukkig niet geannuleerd. Drie dagen verblijven ze in het Hilton Islantilla Golf Resort. Henk Koster nam de stokken direct ter hand en begon met een rondje. Mooi weer, polootje was voldoende. De redactie wenst iedereen veel plezier in Portugal!