Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
01.05.2021
Pamela Sturhoofd en haar compagnon Jessica van Tijn, samen runnen zij het in tv-documentaires gespecialiseerd productiebedrijf ’Special Eyes’, zien het als hun taak om de geschiedenissen van ”sterkte Joodse vrouwen”, die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke, maar soms vergeten rol speelden, aan de vergetelheid te ontrukken. Zie bijvoorbeeld de vorig jaar door Max uitgezonden documentaire over ”De kinderen van Truus”. Deze Geertruida Wijsmuller wist in WOII met de ”Kindertransporten” zo’n 10.000 Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te houden. Op Netflix Benelux is de documentaire over ”Truus” een hit.
Aanstaande dinsdag 4 mei, de dag van Dodenherdenking, komt op prime-time (18.55 uur NPO2) de jongste documentaire van Pamela en Jessica op de buis. Ex-Het Parool journalist Anne-Rose Bantzinger (62) geeft de kijkers in vijftig minuten een intiem inkijkje in het bij vlagen spannende en soms dramatische leven en werk van haar ouders Jetty Pearl en Cees Bantzinger.
Voor de jongere lezers: Jetty Pearl (1921 – 2013) was in WOII in bezet Nederland beroemd als ”Jetje van Radio Oranje”. Zij zong in het door Radio Oranje vanuit Londen uitgezonden ”Cabaret De Watergeus” anti-Duitse liedjes, waarin de “moffen”, Goebbels en NSB-ers werden bespot. Saillant detail: veel teksten van deze liedjes waren geschreven door filmmaker Jo Pearl, de vader van ”Jetje”, met wie zij en haar moeder aan het begin van de oorlog op curieuze wijze in Londen waren beland.
Cees Bantzinger (1914 – 1985) was in de jaren dertig een aan de Kunstacademie opgeleide illustrator/tekenaar/portrettist. Door de nood gedreven en om werk verlegen sloot Bantzinger zich aan het begin van de oorlog korte tijd aan bij de NSB.
Na de oorlog maakte hij als kunstenaar en illustrator, onder meer voor Elsevier’s Weekblad, carrière. Dat hij verliefd werd op ”Jetje van Radio Oranje” en met haar een gelukkig gezin stichtte, maakte hem voor de buitenwereld tot een geslaagde familieman. Onderwijl leefde hij altijd met de angst dat zijn NSB-verleden ooit zou uitkomen. Toen schrijver Adriaan Venema hem in 1985 inderdaad met die jeugdzonde confronteerde, zag Bantzinger geen andere uitweg dan zelfmoord.
Pamela en Jessica hebben “precies een coronajaar” gewerkt aan de documentaire, die de titel “Van het één kwam het ander” draagt. ”Gelukkig konden we alles filmen in het huis van Anne-Rose aan de Singel in Amsterdam, dat sinds de dood van haar moeder in 2013 een soort familiemuseum/documentatiecentrum is. We hoefden dus niet op reis”, vertelt Pamela.
Klein probleem was dat Anne-Rose op een kwade dag bleek te zijn besmet met het corona-virus. Pamela liet zich testen (”Want ik zat bij het interviewen wel steeds dicht bij haar”), bleek negatief en Anne-Rose knapte weer op.
Qua uitzendtijdstip is er bij deze documentaire sprake van een uniek samenloop. Vier mei is natuurlijk de dag van de Dodenherdenking; dat geeft een directe band met Radio Oranje. Verder is het op 27 mei precies honderd jaar geleden dat er in de joodse familie Pearl in Amsterdam een kleine meid werd geboren, de latere ”Jetje van Radio Oranje”.
Tijdens het komende Eurovisie Songfestival in Rotterdam mogen we verder herdenken dat Jetty Pearl in 1956 (dus precies 65 jaar geleden) namens Nederland in Lugano als allereerste deelnemer aan het allereerste Eurovisie Songfestival het liedje ”De Vogels van Holland” zong, tekst van Annie M.G. Schmidt, op muziek gezet door Cor Lemaire.
wvde
Met trots kan het organisatiecomité de definitieve datum presenteren voor het Charity Golftoernooi t.b.v. De Stichting Sintvoorieder1, gesponsord door Zorg Vastgoed Management BV. En wel op dinsdag 13 mei 2025. Golfcentrum De Hoge Dijk stelt hiervoor belangeloos haar golfbaan beschikbaar! Het toernooi is een vurige wens van onze gewaardeerde sponsor Eric Venghaus die de stichting een warm hart toedraagt. De stichting zet zich in om kinderen die in verborgen armoede leven op pakjesavond toch een presentje te kunnen geven. Daarvoor is geld nodig. De volledige opbrengst gaat, na aftrek van kosten, naar de stichting. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in om dit toernooi tot een succes te maken. Wij vragen onze leden deze flyer onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wellicht bevinden zich daaronder geïnteresseerden in dit evenement. Elke flight is welkom! Het organisatiecomité
Ons gewaardeerde lid Sonja van de Rhoer mocht na een overwinning in de voorronde in Turkije deelnemen aan de finale van de Turkish Airlines World Golf Cup, uiteraard in Turkije. Ze speelde onder meer met ex-voetballer van Paris Saint Germain uit Kameroen en een Mongoliër, die danslesjes gaf tijdens het wachten bij de teebox. Hoe leuk kan golf zijn? Lees HIER over de avonturen van Sonja op de prachtige banen bij het Gloria Serenity Resort. Dit artikel werd eerder geplaatst in het Nationaal Golf Magazine.
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.