Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
13.10.2021
Met ‘one length’ naar een fles Montefalco
Ik had mijn oranje polo al netjes klaargelegd in de veronderstelling dat ik samen met Hannie Verhoeven onze nationale kleur zou gaan verdedigen tegen de Belgische zuiderburen. Niet dat ik behept ben met een bovenmatig Oranje Boven gevoel. Als het om identiteit gaat voel ik me eerder een Limburger dan een Nederlander. Maar als je dan toch een interland speelt, dan is ‘eenheid van tenue’ wel zo gepast. Zoals de sergeant uit mijn militaire diensttijd hartje januari het hele peloton beval de handschoenen uit te trekken, toen bleek dat één kameraad ze was vergeten. Eén zoals allen, allen zoals één!
Edoch, toen ik maandagmorgen voor de zekerheid nog een keer de startlijst van Prise d’Eau controleerde, bleek ik opeens van de tableau de la troupe te zijn geschrapt en in de categorie ‘overige deelnemers’ te staan. Reden, oorzaak, aanleiding? Geen idee.
Dat nam de prestatiedruk geenszins weg. Prise d’Eau zou mijn zevende wedstrijd van dit seizoen worden en ik had op basis van de Order of Merit na Haviksoord ingeschat, dat ik nog kans maakte op een finaleplaats op Nunspeet, als ik in Tilburg minstens 30 punten zou vergaren. Bij het inpakken van mijn golftas moest ik daarom een strategische keuze maken. Ik had namelijk sinds vier dagen een nieuwe golfset. Na een uitvoerige fittingsessie bij Etc, etc in Valkenswaard, viel de keuze op de ‘one length set’ van Cobra. Dat betekent dat mijn ijzers 5,6,7,8,9,P en Gw vanaf nu allemaal dezelfde shaftlengte als een ijzer 7 hebben. Voor de 5 en 6 is dat een prettige aanpassing, maar vooral de lange P en Gw voelen vreemd aan. En ik had pas één keer echt kunnen oefenen op mijn thuisbaan in Herkenbosch. Ik besloot voor de zekerheid ook m’n oude 9 en P en Gw mee te nemen en m’n driver thuis te laten om niet boven de 14 clubs uit te komen.
Tijdens de zonnige autorit van Roermond richting Tilburg werd ik muzikaal vergezeld door Stef Bos, die mij na al die jaren nog altijd weet te raken met beeldende teksten, zoals: ‘ik wil me verliezen in de roes van een winnaar’. Niet wetende dat die roes me zeven uur later zelf ten deel zou vallen.
Met Willem, Anna en Ronald vertrokken we als laatste flight. De eerste hole op Prise d’Eau werd voor mij meteen een driepunter en na de eerste lus van negen holes had ik 21 punten vergaard. Mede door de vocale steunbetuigingen van mijn flightgenoten, als de bal weer eens vloog zoals ideale approaches richting green horen te vliegen. Het fijne nieuws was ook dat ik met mijn nieuwe ijzer 6 en 7 gaandeweg minstens 15 meter verder sloeg dan met mijn oude Callawayset. Wel haalde ik bij korte chips voor de zekerheid drie keer de oude P en Gw tevoorschijn.
In de tweede lus van negen viel ik met twee strepen en twee double bogeys terug naar 15 punten, maar opgeteld genoeg om mijn handicap te spelen. En de voorzichtige hoop dat ik genoeg OoM-punten had vergaard om op Nunspeet met de eerste acht mee te mogen doen.
Met 36 punten was ik trouwens niet de dagwinnaar. In de A-categorie bracht onze onvolprezen sponsor Jolanda Swart maar liefst 37 punten mee terug naar het clubhuis. Alwaar op het terras een uitgelaten stemming heerste, waaruit mocht worden opgemaakt dat ‘we’ van onze Zuiderburen hadden gewonnen. Want daar was deze dag natuurlijk in de eerste plaats voor bedoeld.
Over het verloop van de interland kan ik helaas weinig meer vertellen dan dat we met 200 tegen 194 stableford punten hebben gewonnen. Toen onze flight na 5 uur en 15 minuten als laatste binnenkwam waren de meest heroïsche verhalen al verteld. Bij de latere prijsuitreiking waren de (grotendeels Franse) woorden van ceremoniemeester Willem door het geroezemoes van andere gezelschappen en de vreselijke akoestiek in de glazen uitbouw, in onze eethoek nauwelijks te verstaan. We hoorden wel nog net dat de Belgische captain ons nu reeds uitdaagde om in 2022 aan hun kant van de grens ‘Le Match’ te spelen. Want afgaande op de inscripties op de grote wisseltrofee, staat het nu qua interlandoverwinningen 4:4. Hopelijk is de opkomst volgend jaar van beide kanten groter, want zeventien ‘Ollanders’ en acht ‘Belgiekskes’ is wat aan de magere kant.
Bij de prijsuitreiking traden veel usual suspects naar voren, zoals Henri van der Steen, Anna van Lennep en Paul Boehlé. Zelf had ik het voorrecht om aan tafel te zitten met een echte scratchspeler in de persoon van onze nieuwe lid Stef Swagers. (N.B. Ik wil dat golfgeweld wel eens aanschouwen, dus René Brouwer: ik houd me voor volgend seizoen aanbevolen om eens met Stef in een flight te spelen).
Het deed me goed om bij de prijsuitreiking ook een glunderende Ronald Massaut te zien. In de baan wisselde hij de hele dag meesterlijke slagen af met rare shanks en in-de-grond-boorders. Maar op de laatste par 3 wist hij met een mooie zweefbal de neary binnen te halen.
Tot slot nog de complimenten van mijn vrouw aan de prijzencommissie en sponsors, voor de uitstekende wijnkeuze in het houten kistje dat ik mee naar huis mocht nemen. Een goede fles Montefalco Rosso DOC 2018 vind je niet elke dag in het boodschappenmandje. Nu maar hopen dat het alcoholpercentage van 14,5 procent uitgewerkt is als we elkaar 1 november in Nunspeet treffen voor ‘La Grande Finale’ en het ‘Dîner de fin d’année’.
Ron Buitenhuis
A-categorie plhc stbf
1. Jolanda Swart (sponsor) 17 37
2. Stef Swagers 0 32
3. Serge de Behr (B) 17 31
4. Olivier Melebeck (B) 7 27
5. Philippe Lacourt (B) 17 23
6. Emile Boas (B) 7 22
7. Eric Korver 15 21
8. Pim Donkersloot 18 20
9. Nicolas de Greef 17 17
10. Charles Taylor 19 NR
B-categorie
1. Ron Buitenhuis 24 36
2. Henri van der Steen 21 34
3. Anna van Lennep 30 33
4. Paul Boehlé 27 32
5. Hannie Verhoeven 24 30
6. Ronald Massaut 34 29
7. Eric Venghaus (sponsor) 21 28
8. Guy Helsen (B) 33 26
9. René Brouwer 26 25
10. Vincent Gustin (B) 29 25
11. Taco Mulder 24 24
12. Willem van den Elskamp 29 24
13. Hugues Feron (B) 20 23
14. Ragnar Niemeijer 32 23
15. Onno Hansum 31 17
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.
Verrassingen genoeg tijdens deze surprisereis. Zeer aangenaam zonnig weer. En de Transavia vlucht met het grootste deel van de deelnemers vertrok ondanks dubbele storm en dankzij gunstige startbaan op tijd, om zes uur, om vier uur aanwezig, om 3 uur van huis. Een uitje. Een deel van de 24 deelnemers liep vrijdag al een oefenrondje, alsof dat zou helpen. En anderen, zoals Helene en Cara, deden zich aan de boulevard tegoed aan voortreffelijke visgerechtjes. Een paar keer zelfs. Het licht in het restaurant was buitengewoon helder en Willem B was zeer tevreden over het dessertbuffet. Dus de eerste dag deugde. Morgen het echte werk, om 9 uur vertrekken voor een ronde op Bellavista. Vanavond lijkt niemand zich daar nog druk om te maken.
Een stormachtig begin van de 'surprisereis' voor de NVGJ'ers! De vlucht van het gezelschap naar Faro was gelukkig niet geannuleerd. Drie dagen verblijven ze in het Hilton Islantilla Golf Resort. Henk Koster nam de stokken direct ter hand en begon met een rondje. Mooi weer, polootje was voldoende. De redactie wenst iedereen veel plezier in Portugal!