Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
30.10.2022
“Jij ziet er niet uit alsof je er zin in hebt”, aldus mijn vrouw maandagochtend 23 mei voorafgaand aan mijn vertrek naar het Wassenaarse. En hoewel dat misschien wat overdreven was, zijn er gelukkiger periodes in mijn golfleven geweest. Al maandenlang lag er een donkergrijze deken over mijn spel. Omdat iemand met 39 punten bij de NVGJ per definitie verdacht is, toch maar even als illustratie een screenshot van de neerwaartse spiraal waarin ik was terechtgekomen sinds de winterstop. De enige reden voor mijn goede klassering in de OOM is het aantal wedstrijden dat ik meedeed. Wanhopig op zoek naar vormherstel.
Misschien herkenbaar, maar ik begon laatste maanden elke keer vol goede moed aan een rondje. Lekker ingeslagen op de driving range, maar aangekomen bij de eerste hole zakt alles als een pudding in elkaar. Slices, toppen, in de grond slaan, korte putts missen. Het hele arsenaal aan missers en maar niet begrijpen waarom het fout gaat. Vorige week nog met drie vrienden naar Texel geweest en met 125 slagen van de baan afkomen. Drama.
Terug naar maandag. Op hole 1 kennisgemaakt met Hans Wognum, manager van de Mondial(externe link) in Nieuwegein die we in juli gaan bezoeken. Samen met de andere Hans (Terol) welgemoed aan het rondje begonnen. De eerste drive was een daalder waard en vanaf dat moment begon het te lopen. Een beetje dezelfde ervaring als destijds op Texel, in maart 2021, toen ik voor de eerste (en vrl laatste) keer won en merkte dat je vooral niets verkeerd moet doen om veel punten te verzamelen.
In mijn korte toespraak tijdens het diner refereerde ik aan Joop Zoetemelk van wie de onsterfelijke uitspraak is dat je de Tour in bed wint. En terwijl hij doelde op rust rust en nog eens rust, is voor mij m’n jongensbedje de plek waar ik afgelopen weken woelend en piekerend menig slapeloos uur beleefde. Mijn misslagen overdacht en waarom het nou elke keer misging.
Al piekerend en terugkijkend kwam ik tot de conclusie dat er bij mij kortsluiting plaatvond op het moment dat de backswing tot swing werd. In die halve seconde verloor ik alle focus. En soms al eerder. Waarbij ik vrijwel gedachteloos de club naar achteren zwaaide, de bal tijdens de swing geheel uit het oog verloor met rampzalige gevolgen.
Mijn nieuwe routine, die ik gisteren voor het eerst uitprobeerde, luidt als volgt. Opstellen, zachtjes de mantra prevelen “Doordraaien, Rustig Slaan, Naar de Bal Kijken”. Dan de club in drie tellen naar achteren, “Fei-je-noord” en dan ontspannen slaan.
Wie herkent niet het onrustige gevoel na een hole of negen dat het eigenlijk best goed gaat maar dat je je geluk niet op de proef wilt stellen door dat hardop te zeggen. Gelukkig waren de beide Hansen te druk met hun eigen spel (Hans Wognum eindigde met 13 punten, need I say more) waardoor ze pas na afloop me complimenteerden met m’n spel. Ook alleen maar slagen opschrijven en geen punten helpt ook.
Ik had nooit eerder op Rozenstein gespeeld en vond het een leuke baan. De par 3 holes waren voor mij wat aan de lange kant, al won ik wel de neary (ook een primeur) op die van 135 meter. De par 4 holes vond ik zeer uitdagend. Allemaal met een dog leg, waardoor ik minimaal drie slagen nodig had om op de green te komen. Ook vind ik de bunkers vaak heel listig geplaatst. En natuurlijk sloeg ik m’n bal in het laterale water dat heel stiekem verscholen ligt op hole 14 (?).
Onnodig te zeggen dat de greens iedereen in de problemen brachten. De schuldige was de zogenoemde dollar spot schimmel (Scerotinia Homeocarpa) die voor menig hobbel zorgde en dito verwensingen en verzuchtingen.
Het had allemaal nog veel erger kunnen worden qua score ware het niet dat vanaf hole 10 een gestage regen op ons neerdaalde en de laatste twee holes ging het helemaal los waardoor ik hole 18 al slicend en toppend met een liggende 1 wist te besluiten. Gelukkig maar zoals later bleek.
De organisatie was zoals altijd onberispelijk, de ontvangst was allerhartelijkst met een bijzondere vermelding voor de catering. De broodjes mogen wat mij betreft vanaf nu de benchmark zijn voor het lunchpakket en ook het diner was prima in orde. Dank aan de sponsors en de wedstrijdleiding, dank voor de mooie prijzen, jullie warme woorden, leve de NVGJ!
DE UTSLAGEN
Met in de loop van de middag flinke regenbuien voltooiden zo’n 25 golfers de NVGJ-wedstrijd op de zeer gevarieerde baan van Rozenstein in Wassenaar. Ondanks de plensbuien werd er toch behoorlijk gescoord, met name door Michiel van Kleef, die met 39 punten niet alleen in B maar ook overall de winnaar werd. Willem Schouten werd met 34 punten eerste in A.
Anders dan Proware in deze rangschikking ons wil doen geloven werd Henri tweede in B: op grond van zijn huidige handicap staat hij in A maar aan het begin van het seizoen was dat B, en dat blijft zo voor de rest van dit jaar.
A-categorie
plhc stbf
1. Willem Schouten 11 34
2. Pamela Sturhoofd 21 31
3. Karin Mulder (sponsor) 17 30
4. Marijke Brouwers 17 28
5. Christian Scheen 18 27
6. Jolanda Swart (sponsor) 14 25
7. Friso Leunge 15 24
8. Hans Terol 20 24
9. Leo van de Ruit 16 21
10. Hassie Peereboom Voller 13 16
11. Hans Wognum (gast) 17 13
B-categorie
1. Michiel van Kleef 29 39
2. Henri van der Steen 21 36
3. Ron Peereboom Voller 24 34
4. Sylvia Luyt (gast) 24 33
5. Anna van Lennep 33 30
6. Ruud Taal 28 28
7. John Dekker 30 27
8. Andy Houtkamp 22 25
9. Sonja van de Rhoer 26 23
10. Paul Boehlé 29 22
11. Madelon Barenbrug 36 22
12. William Wollring 30 21
13. René Brouwer 25 20
14. Lex Hiemstra 26 18
15. Jan Kok NR
16. Ronald Speijer NR
Daar zaten we dan. Op een stoeltje aan de achttiende green van de Royal Obidos. Elkaar hoopvol aankijkend. Zouden we op deze tweede dag van het EMGJ nog een sprongetje naar boven kunnen maken? Zou het mogelijk zijn om in die top 5 te komen? Het veld van het EMGJ was nog nooit zo sterk bezet. Er waren nog nooit zoveel landen (zei men). En ja, de banen waren nog nooit zo moeilijk geprepareerd als deze week. Voor jullie info: de greens van Royal Obidos deden 12,3 op de stimpmeter. Dat is een beetje vergelijkbaar met wanneer je thuis op de tegels in je keuken een putt probeert te maken. Het is aanraken en daar gaan ze dan. Dat het iets was waar niet alleen wij als Nederlanders last van hadden, zo bleek wel weer. Want er werd steen en been geklaagd. Of nou ja, geklaagd is misschien niet het goede woord. We realiseerden ons vooral allemaal dat we er geen klote van kunnen.
De Praia D'El Rey Golf Course was na twee oefendagen het décor van de eerste échte krachtmeting tussen de twaalf landen tijdens het EMGJ 2024. Nederland staat na die eerste dag op een verdienstelijke zesde plaats, al had er meer in gezeten zo vonden de deelnemers unaniem. Hoogtepunten: de beste score van de dag van álle golfers voor Stef Swagers (+5) en een fraaie eagle (+2 birdies) voor Hélène Wiesenhaan.
Het dreamteam van de NVGJ, kort voor het begin van de EMGJ in Portugal. Let's do it! Lees de verslagen en bekijk de mooie foto's. Regen en wind in Nederland, (ondergaande) zon in Portugal.
"Van de gele tees is te moeilijk, zegt de wedstrijdleiding. Daarom moeten de heren van blauw", sprak captaine Madelon Barenbrug. "En de teemarkers op rood worden helemaal naar voren gezet." Moeilijk? Een blik op de scorekaart van de Royal Óbidos Golfcourse (vijf keer par-3, vijf keer par-5 en acht keer par-4) maakte duidelijk dat we van blauw slechts 5450 meter moeten overbruggen. De dames blijven zeer royaal onder de vijf kilometer. Ook al geruststellend was de raadpleging van de handicaptabellen: iedereen krijgt minder slagen dan zijn of haar handicapgetal. Het kan niet anders dat de baan meevalt. Het enige minpunt is misschien dat de wedstrijdleiding er eigen regels op na houdt: iedereen speelt voor driekwart van zijn playing handicap. Eenmaal onderweg tijdens deze tweede oefenronde vroegen we ons af hoe de wedstrijdleiding tot dit besluit is gekomen. Oké, golf is een lastig spel. Maar op deze baan, met veel strategische gesitueerde waterhindernissen en razendsnelle greens, wordt het de speler (m/v) ietsje moeilijker gemaakt. Golflegende Seve Ballesteros, die de baan ontwierp, had er kennelijk zin in... Gelukkig bestaat een flink deel van ons team uit onverschrokken types, echte longhitters zelfs, die niet zo snel geïmponeerd zijn. Water? Daar speel je gewoon om- of overheen. Snelle greens? Ook daarvoor is de oplossing eenvoudig: een stuk zachter putten dan je thuis gewend bent. Dus het kan niet missen dat de meesten van ons op woensdag, als we hier voor de echte score spelen, ten minste 30 stablefordpunten bijeen swingen. Omdat we niets (of bijna niets) aan het toeval wensen over te laten, lieten we de vroege oefenronde van vandaag (met drie starts vanaf 8 uur) volgen door een lange tactische teambespreking, een alcoholvrije lunch en een pittige sessie op zowel driving range als putting green. Daarna deed iedereen verplicht een middagdutje. En vanavond, zo is de afspraak, liggen we vroeg in ons mandje. O ja, het parcours glooit nogal. Bovendien is het vaak nogal ver lopen van green naar volgende tee. Welbeschouwd is het een echte buggybaan. Daarom laten we woensdag de handtrolleys en elektrische trolleys in de stalling (ze zijn bovendien van zeer matige kwaliteit, die niet past bij de vijf sterren die op dit real estate is geplakt) en legden we beslag op een flink deel van het buggypark. Want onze inschatting is dat we de andere elf landen dan in ieder geval rijdend over de betonpaden het nakijken zullen geven. Op naar morgen: de eerste wedstrijddag, op Praia d'el Rey.
De eerste oefenronde zit erop. En wel die op Praia d’el Rey. Wat zoiets betekent als ‘strand van de koning’. Althans, dat beweert de chauffeur van ons busje onderweg naar het clubhuis. Mij kunnen ze alles wijsmaken wat dat betreft. En eigenlijk spreekt er niemand van ons Portugees. Behalve Pamela. Die het graag liever wat onder de aandacht houdt, maar als ze haar zinnen heeft gezet op een specifiek drankje in een specifiek grote beker/glas/mok/wat er voor door moet gaan. Dan ineens weet ze toch iets tegen hem te ratelen waardoor hij gaat rennen. De smiecht.
Nee, verwacht hier niet elke paar minuten een update vanuit het team dat in Portugal onze driekleur representeert. Tien NVGJ-ers en de immer onvolprezen non-playing captain Madelon Barenbrug nemen het op Royal Obidos op tegen maar liefst zeven andere landen. Hoe vergaat het ze? Wat maken ze mee? Je vindt het hier.