Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
19.08.2024
Pal aan zee, een stevige wind, zon, een hartelijk welkom in het clubhuis. The Reay Golfclub, de noordelijkste 18-holes baan van Schotland, aan de rand van het gelijknamige plaatsje, staat model voor wat golf is voor de Schotten. Een sportieve plek, waar dorpsgenoten het tegen elkaar en de elementen opnemen, een goed glas bier of wijn drinken en iedereen welkom is.
Na jaren aarzelen omdat partner Hans het argument ‘regen in je zomervakantie’ steeds in de strijd wierp, reisden we dit jaar op mijn aandringen dan toch af naar Schotland. Het regende in Nederland immers toch al de hele zomer. Slechter kon het bijna niet worden. Doel; de 500 mijl oost-noord-west kust doen, veel lopen en ook golfen. Het overtrof alle verwachtingen.
We startten onze trip bij Edinburgh op de Dalmahoy Golfclub, een prachtige 18 holes baan die je tegen gereduceerd tarief speelt, als je er slaapt. Lange par 4’en, moeilijke par 3’en in een prachtige park om het landhuis heen. Achteraf de meest luxe baan die we speelden.
Tijdens onze tocht langs de oostkust zagen we steeds dat vrijwel elk dorp aan zee op het onvruchtbare stuk grond (links) langs de kust zijn begraafplaats en golfbaan heeft gemaakt. Meestal 18 holes, soms ook 9. We grapten na het zien van een begraafplaats: ‘Nu moet de golfcourse ook snel komen’.
Ten westen van Dunnet, waar je de Orkney-eilanden ziet liggen, had ik de Reary Golfclub besproken. De vrijwilligster in het clubhuis ontving ons hartelijk, wees de kooi om een paar ballen te oefenen, en de weg naar hole 1. Daarna moesten we hem zelf vinden. Wat een avontuur; doglegs, blinde holes, duinen op, en zo meer. En dat voor 40 pond pp. De zelfgebakken taart na afloop hadden we wel verdiend. Zeker Hans, waarvoor dit de derde baan van zijn leven was.
Aan de oostkust troffen we in de kleine kustplaats Gairloch spontaan eenzelfde soort linksbaan, naast een klein begraafplaatsje in de kom van de baai. Hoogteverschillen, duinen, aan zee. We mochten hem na 17 uur voor 15 pond pp spelen. Bijna windstil werd het, de zon scheen. Een feestje werkelijk; uitdagend, maar wel te doen. Op de par 3, die van grote hoogte 145 m ver lag, lagen we nota bene allebei op de green.
Wat een walhalla voor golfers Schotland, zowel voor geoefende spelers, als voor beginners zoals Hans. Geweldige banen, van groot en kostbaar, tot kleiner en prima te betalen. Van moeilijk door ligging en weersomstandigheden, tot makkelijker, maar - dat moet gezegd - dan moet het weer wel meezitten. De laatste besproken baan Abroath Golf Course, 10 km boven Carnoustie en zeker zo mooi gelegen en betaalbaar, hebben we afgezegd; windkracht 5 was ons te machtig.
Wat ik in Schotland het allerleukst vond is dat golf er gewoon een volkssport is. Iedereen speelt het, ongeacht salaris en positie, man, vrouw, jong en oud. Ook zijn de banen allemaal open. Zelfs op St Andrews en Carnoustie mag gewoon met honden worden gewandeld, in Nederland toch ondenkbaar!
‘Het is een open course hier. Iedereen is welkom’, zei een groundsman op St Andrews me toen ik vroeg naar de wandelaars met honden, die overstaken tussen de oefenende golfsters voor AIG for ladies dat er volgend weekeinde wordt gehouden. ‘Alleen op zondag zijn we dicht voor iedereen. Dan krijgt de baan rust en mogen de vissers hun netten drogen op de baan’.
Jullie begrijpen het waarschijnlijk al. Schotland, ik kom terug! En aan andere golfers, zou ik willen zeggen; ga er eens een kijkje nemen!
Met trots kan het organisatiecomité de definitieve datum presenteren voor het Charity Golftoernooi t.b.v. De Stichting Sintvoorieder1, gesponsord door Zorg Vastgoed Management BV. En wel op dinsdag 13 mei 2025. Golfcentrum De Hoge Dijk stelt hiervoor belangeloos haar golfbaan beschikbaar! Het toernooi is een vurige wens van onze gewaardeerde sponsor Eric Venghaus die de stichting een warm hart toedraagt. De stichting zet zich in om kinderen die in verborgen armoede leven op pakjesavond toch een presentje te kunnen geven. Daarvoor is geld nodig. De volledige opbrengst gaat, na aftrek van kosten, naar de stichting. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in om dit toernooi tot een succes te maken. Wij vragen onze leden deze flyer onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wellicht bevinden zich daaronder geïnteresseerden in dit evenement. Elke flight is welkom! Het organisatiecomité
Ons gewaardeerde lid Sonja van de Rhoer mocht na een overwinning in de voorronde in Turkije deelnemen aan de finale van de Turkish Airlines World Golf Cup, uiteraard in Turkije. Ze speelde onder meer met ex-voetballer van Paris Saint Germain uit Kameroen en een Mongoliër, die danslesjes gaf tijdens het wachten bij de teebox. Hoe leuk kan golf zijn? Lees HIER over de avonturen van Sonja op de prachtige banen bij het Gloria Serenity Resort. Dit artikel werd eerder geplaatst in het Nationaal Golf Magazine.
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.