Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
05.08.2024
Wat ging er mis, vraag ik mij op de terugweg van De Veluwse Golfclub in Hoog Soeren af.
Sonja was maandag met 32 punten ook al winnend op De Pan. Mijn tweede plaats met 30 punten geeft aan dat je vier dagen later echt niet kansloos bent. Klopt. Na hole 3 sta ik zelfs twee punten voor. Maar: It's not over until the fat lady sings (the blues).
Wat er nu mis ging? Nou ja, er hoeft niets eens zoveel mis te gaan om een matchplay te verliezen. Als je tegenstander telkens 20 meter of meer verder slaat, dan kom je - eenmaal op de green - gemakkelijk een slag te kort. Kun je nog zo goed putten, als je putt er niet meer toe doet loop je achter de feiten aan. En Sonja speelt heel constant en is gefocust op de wedstrijd. Zonder zich te verliezen in ‘the kill’ die zich langzaam voltrekt. Ze blijft uitleg geven over de layout van de baan die voor mij totaal onbekend is. Maar dat is zeker niet de reden om te verliezen.
Meer van die dingen: Sonja zegt: ‘Ik zal iets meer risico moeten nemen’. Met ogenschijnlijk gemak slaat zij vervolgens een wereldbal. Favoriete club is duidelijk de houten 7. ‘Hoezo risico' , vraag ik hardop. Sonja glimlacht ingetogen. Haar antwoord is opnieuw een geweldige approach naar de green. Even een tandje bijschakelen, dus. Na hole 5 staan we weer gelijk.
Pech
Dan is er nog de factor pech. Of is het toch onkunde? Maandag, op De Pan, sloeg ik nagenoeg alles recht. Nu belanden ook ballen in de semi rough. En dus: bal kwijt. Gewoon niet meer gevonden. ‘Tsja, moet je de bal gewoon midden op de fairway slaan’, zegt de criticaster in mij. Of: bal in de bunker; te vaak in de bunker. ‘Bunkers maken onderdeel uit van de baan’, hoor ik opnieuw de criticaster. 'En: je hebt toch een wedge, zo'n 60 gradending, in je tas? Nou dan'. Ja, maar hij ligt ingebed onder de rand. Of zó stijl dat je geen stand in kunt nemen. 'Tikke terug dan’, zegt diezelfde naarling op mijn schouder. Doe ik ook, maar dan kruipt toch onkunde het spel binnen. Waar Sonja haar ballen schijnbaar moeiteloos uit de bunker slaat, lukt mij dat deze dag gewoon niet. ‘Als je jouw spel wilt verbeteren moet je werken aan je slechtste onderdeel’, vertelde mijn pro eens. ‘Dus minder pielen-met-een-balletje op de putting green en meer bunkerslagen oefenen’. Jaja, maar putten is toch ook belangrijk?
Shank
Met drie down beginnen we aan de tweede negen. De gedeelde punten op hole 9, beiden ‘par’ trouwens, is de ommekeer. Zo praat ik mijzelf moed in. Euvele moed, zo blijkt bij de afslag op 10. Eigenlijk meer een misser en weer loopt Sonja tientallen meters uit. Zo komt zij op vier-, vijf- en zelfs zes punten voor na een enorme shank. Kansloos. Ik kan soms geweldig golfen, maar nog beter kan ik op cruciale momenten ballen verkloten. Zoals nu dus.
Hole 13 valt mijn kant op dankzij een geweldige putt. Het kan nog! Moet ik alles winnen of Sonja moet het laten liggen... Echt niet! Kom op: par 3, die's voor mij. De bunker direct voor de vlag gooit de deur dicht. Doe ik het dan toch zelf? Ik mikte toch écht rechts van de bunker. Mijn bal ligt opnieuw ingebed in het sterk oplopende zand, geschat 20 centimeter onder de overhellende rand. Tikkie terug naar het verste, laagste punt in de bunker. Dat lukt prima, maar een vervolg krijgt het niet. Sonja maakt gedecideerd haar par. Diepe zucht, pet af, een hug, felicitaties en complimenten voor Sonja's solide spel.
Uitspelen en uitpakken
Natuurlijk spelen we de ronde uit. Prachtige baan, die Veluwse en ondanks het verlies een hele plezierige ronde. Ons wacht nog een geïmproviseerde nazit, want de horeca is tijdelijk afwezig op De Veluwse. In alle vroegte pannenkoekjes gebakken (99 procent gluten- en lactosevrij, eigen recept), de dag ervoor aardbeien gehaald, versgebrande cashewnoten, harde kazen en toastjes van Sonja. En koeltassen vol drankjes. De bubbels voor de winnaar had ik bij voorbaat al meegenomen. Vond het zelfs niet erg om die af te staan. Dik verdiend!
Natuurlijk komt het gesprek op culinair. Sonja heeft het ongelooflijke aantal van 65 kookboeken geschreven en geredigeerd (zie www.culinaireproducties.nl) en is natuurlijk zelf een ervaren kok. Zij kookt regelmatig professioneel, maar net zo liefdevol doet ze dat voor groepen daklozen. De laatste jaren legt zij zich meer toe op wijnen. En daarvoor moet je wijnreizen maken. En dat is harder werken dan je denkt. Met mijn vroegpensioen, mijn studie communicatie, de eigen kookambities, de wijnopleiding bij Ed Carper (Vinoloog van het jaar; 2020) en vrijwilligerswerk voor de Voedselbank Zaanstreek hebben we veel om over te praten. Afgewisseld met een hapje en een drankje lost de file op de A1 zich als vanzelf op.
Sonja, dank je wel voor een aangename middag. Veel succes in het vervolg van deze reeks. Zal mij niet verbazen als je straks opnieuw winnend op De Pan staat.
Met trots kan het organisatiecomité de definitieve datum presenteren voor het Charity Golftoernooi t.b.v. De Stichting Sintvoorieder1, gesponsord door Zorg Vastgoed Management BV. En wel op dinsdag 13 mei 2025. Golfcentrum De Hoge Dijk stelt hiervoor belangeloos haar golfbaan beschikbaar! Het toernooi is een vurige wens van onze gewaardeerde sponsor Eric Venghaus die de stichting een warm hart toedraagt. De stichting zet zich in om kinderen die in verborgen armoede leven op pakjesavond toch een presentje te kunnen geven. Daarvoor is geld nodig. De volledige opbrengst gaat, na aftrek van kosten, naar de stichting. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in om dit toernooi tot een succes te maken. Wij vragen onze leden deze flyer onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wellicht bevinden zich daaronder geïnteresseerden in dit evenement. Elke flight is welkom! Het organisatiecomité
Ons gewaardeerde lid Sonja van de Rhoer mocht na een overwinning in de voorronde in Turkije deelnemen aan de finale van de Turkish Airlines World Golf Cup, uiteraard in Turkije. Ze speelde onder meer met ex-voetballer van Paris Saint Germain uit Kameroen en een Mongoliër, die danslesjes gaf tijdens het wachten bij de teebox. Hoe leuk kan golf zijn? Lees HIER over de avonturen van Sonja op de prachtige banen bij het Gloria Serenity Resort. Dit artikel werd eerder geplaatst in het Nationaal Golf Magazine.
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.