Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
23.06.2021
Was het de pakweg twee uur durende rit van Gouda naar Beetsterzwaag? Nee, dat kon het niet zijn, want het inspelen, vanaf het kunstgras op de drivingrange van Lauswolt, ging juist hartstikke lekker. Was het dan door het tiendaagse trainingskamp in het noordwesten van Frankrijk, met fijne banen als Wimereux, Hardelot en Aa St. Omer op het menu? Ja, het zou kunnen dat het lichaam een beetje te veel golf had moeten verstouwen. En ja, het spelen op weidse banen met fraaie vergezichten kan misschien nadelig uitpakken voor een potje matchplay op een bosbaan met soms smalle fairways, die bij menig golfer een claustrofobisch gevoel oproept.
Kwam het door de wind, die krachtiger blies dan voorspeld? Hmm. Was het door de semi-rough en de rough, die door het baanpersoneel ordinair (of misschien wel opzettelijk, op mijn verzoek?) hoog was gehouden? Ja, de hoge rough liet zijn invloed gelden, maar was deze doorslaggevend? Nee, dat dan weer niet.
Hoe dan ook, de partij tussen René en mij in de tweede ronde van onze matchplaycompetitie werd niet de krachtmeting waarop we beiden hadden gehoopt (en hadden gerekend). Het klonk vooraf nog zo mooi voor René: driekwart van zeventien is (afgerond) dertien slagen cadeau. Wellicht had René, zonder dat hij of ik het wist, last van triskaidekafobie. Het is weer eens wat anders dan yips, strong grip, flying elbow of reverse pivot.
Triskaidekafobie is de officiële term voor angst voor het getal 13. Laat nu uitgerekend hole 13 op Lauswolt mijn favoriet zijn. En als werknemer heb ik bijvoorbeeld de dertiende maand altijd heel prettig gevonden (en nog steeds), maar het schijnt dat de oude Romeinen, die zweerden bij het twaalftallige stelsel, in het getal 13 een symbool van dood, verwoesting en ongeluk zagen. Het woord ‘ongeluksgetal’ heeft trouwens 13 letters.
Achteraf stellen we vast dat de partij misschien een ander verloop had gekend als er niet dertien, maar twaalf of veertien slagen te verrekenen waren geweest. Maar dat is achteraf, en bovendien: bij golf bestaan er geen zekerheden. Niet voor gewone huis-tuin-en-keuken-golfers zoals René en mijzelf. Zelfs niet voor wereldtoppers als Jon Rahm, die een ten minste twee keer snellere backswing heeft als Martijn Paehlig, die voor ons al niet is bij te houden.
Op het terras na afloop troffen we oud-NVGJ’er André Vermeulen, die tegenwoordig in Brugge (België) woont. Hij is nog wel buitenlid van Lauswolt en was naar Friesland gereden vanwege een heugelijk feit. Want daags erna – woensdag 23 juni – zou in Sneek de presentatie plaatsvinden van zijn boek ‘Pionier van het verzet’. Het is een biografie van/over Sybrand Marinus van Haersma Buma (1903-1942), naamgenoot en opa van de voormalige CDA-partijleider, die nu burgemeester is van
Leeuwarden. Zijn opa, de eerste burgemeester die zich openlijk verzette tegen de Duitsers, werd door de nazi’s en hun handlangers opgepakt en ‘kalt gestellt’.
Dankzij André konden we ook mooi even de stemming peilen over de verwachtingen bij onze zuiderburen over de kansen van De Rode Duivels, die net als ‘de onzen’ negen uit drie hadden gescoord. Een finaleplaats wordt nu wel verwacht, zei André, die zelfs had gelezen dat ook Oranje nu tot de favorieten wordt gerekend. René en ik deden net alsof we verstand hadden van voetbal en toverden met cijfercombinaties als 3-5-2, 5-3-2, 1-4-3-3, 1-5-4-1 en nog een paar andere. Wat me
opviel was dat ondanks dit gecijfer het getal dertien ongenoemd bleef. Resumé: geen plek dus in de kwartfinale voor René, maar… met lege handen ging hij niet naar huis.
Als aandenken aan onze partij, die al kon bogen op een lange voorbeschouwing op deze site, kreeg hij een heus telraam cadeau. Zo kan hij bij een volgende gelegenheid nauwkeurig en reuze handig het aantal (te verrekenen) slagen bijhouden. Want met de scores die hij en ik produceerden zijn telfouten heel gemakkelijk gemaakt.
Met trots kan het organisatiecomité de definitieve datum presenteren voor het Charity Golftoernooi t.b.v. De Stichting Sintvoorieder1, gesponsord door Zorg Vastgoed Management BV. En wel op dinsdag 13 mei 2025. Golfcentrum De Hoge Dijk stelt hiervoor belangeloos haar golfbaan beschikbaar! Het toernooi is een vurige wens van onze gewaardeerde sponsor Eric Venghaus die de stichting een warm hart toedraagt. De stichting zet zich in om kinderen die in verborgen armoede leven op pakjesavond toch een presentje te kunnen geven. Daarvoor is geld nodig. De volledige opbrengst gaat, na aftrek van kosten, naar de stichting. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in om dit toernooi tot een succes te maken. Wij vragen onze leden deze flyer onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wellicht bevinden zich daaronder geïnteresseerden in dit evenement. Elke flight is welkom! Het organisatiecomité
Ons gewaardeerde lid Sonja van de Rhoer mocht na een overwinning in de voorronde in Turkije deelnemen aan de finale van de Turkish Airlines World Golf Cup, uiteraard in Turkije. Ze speelde onder meer met ex-voetballer van Paris Saint Germain uit Kameroen en een Mongoliër, die danslesjes gaf tijdens het wachten bij de teebox. Hoe leuk kan golf zijn? Lees HIER over de avonturen van Sonja op de prachtige banen bij het Gloria Serenity Resort. Dit artikel werd eerder geplaatst in het Nationaal Golf Magazine.
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.