Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
Op het Rijk van Nijmegen wordt de interland Nederland - Duitsland gespeeld. De wedstrijd, waar iedereen voor kan inschrijven, telt mee voor de OoM. Oude bomenlanen, uitdagende waste areas en verrassende blinde holes bepalen het karakter van de 27-holes golfbaan aan de Groesbeekse kant van de baan. De grote hoogteverschillen bieden hier een fantastisch uitzicht tot aan Duitsland. De 18-holes golfbaan aan de Nijmeegse kant van de baan zijn prachtig volgroeid en licht glooiend. De ruim 75 strategisch geplaatste bunkers vormen hier een sportieve uitdaging.
07.08.2024
‘Hij heeft wel de spijker op zijn kop geslagen’, Madelon in de auto samen terugrijdend vanuit Nijmegen. Ja die zelfhaat, de onzekerheid en het verbaasd staan als het werkelijk lukt met golfen, dat zat me het laatste jaar behoorlijk dwars.
Anton drukte me met mijn neus op de feiten. Geniet van het spel en laat het los. Dat dit ‘eenvoudige’ advies, in combinatie met de tip van Boudewijn waardoor ik niet ga dansen tijdens de swing, werkt bleek al afgelopen vrijdag tijdens de gezellige en sportieve matchplay tegen Ronald en vooral op het Rijk van Nijmegen waar ik uiteindelijk met 39 stf als eerste Nederlander binnenkwam.
Nederland – Duitsland: 321 -340
We speelden onze jaarlijkse wedstrijd om de enorme bokaal Nederland-Duitsland en ja we gingen er echt vanuit dat wij hem dit jaar in eigen land zouden winnen. Dertien keer is er gespeeld, waarvan de Duitsers tien keer hebben gewonnen. Wij waren nu aan de beurt. We hadden een superteam met vaste spelers zoals Olga (36stf), Henri en Onno (35 stf), Fred (34 stf), Hans, Hannie en Rene (31 stf) en Ronald (30 stf). Maar tegen dit geweld en de – te hoge?- handicaps van de Duitsers konden wij met ons solide spel niet op. Zo kwam onze flightgenoot Olf met 42 stf binnen, hij kreeg 28 slagen mee, maar voor ons speelde hij strak hcp 15. Ook Michaela had 42 stf en Biggi 41 stf.. En zo gingen de eerste drie individuele prijzen naar de Duitsers, vervolgens drie Nederlanders, een Duitser en een Nederlander. Wel eerlijk verdeeld, al hadden we de volgorde liever andersom gezien.
Rijk van Nijmegen
Wat hebben we genoten van de mooie eerste negen van de Nijmeegse baan, maar vooral van de afwisselende Groesbeekse Zuid. Een feestje om hier met het mooiste weer van de wereld te mogen spelen. De baan is lang en zeker de Groesbeekse niet echt gemakkelijk, maar je krijgt een flink aantal slagen mee om dit te compenseren. Niet alleen het golfen maakt dat je op deze baan een plezierige dag hebt. Het gastvrije vriendelijke personeel in de bediening zorgt dat je je welkom voelt. De koks in de keuken hadden hun best gedaan op de carpaccio en de kerrie-kokossoep. De diamanthaas was uitstekend gebakken, net als de zeebaars. Iedereen had het naar zijn zin en de sfeer was goed. Het was ontspannen en gezellig met onze Duitse collega’s. Kortom een dag om te onthouden.
Marikenbrood
We werden ontvangen met koffie en het klassieke Marikenbrood. Het Marikenbrood wordt gebakken naar een recept uit 1980 van bakker Ben Klaassen uit Nijmegen. Het brood is genoemd naar Mariken van Nieumeghen, de hoofdfiguur van een bekend middeleeuws mirakelspel, dat zich op de Grote Markt van Nijmegen afspeelde. Mariken werd door de duivel verleid en leefde meer dan 7 jaar met hem samen. Na zeven jaar komt ze door haar schutspatroon Maria tot inkeer. Als boetvaardige zondares sterft Mariken uiteindelijk in een klooster in Maastricht. Op de Grote Markt van Nijmegen staat een bronzen beeld van Mariken.
Marikenbrood bestaat uit gistdeeg, krenten, rozijnen, amandelspijs, banketbakkerspudding, mandarijnen en kaneelsuiker. Marikenbrood zelf bakken? Kijk om de site van Omroep Gelderland onder het kopje Het Lekkerste van Gelderland. https://www.gld.nl/nieuws/2439056/het-lekkerste-van-gelderland-marikenbrood
Tijdens het kopje koffie buiten op het terras, vroeg ik me hardop af hoe ik dit stukje zou invullen. Ik ben geen Henri of Anton, bovendien ligt mijn specialiteit op een ander vlak.
Jolanda suggereerde een aantal lekkere maaltijdsalades voor warme dagen en/of tips wat mee te nemen in de golftas om fit en alert te blijven tijdens de ronde. Henri vond het wel een idee om te vertellen wat mij bezig hield toen ik 39 jaar was.
Laat ik beginnen met een aantal tips wat te eten en wat te drinken voor de sportieve golfer.
Voeding is onderhoud. Het is voor ieder individu belangrijk, maar voor sporters is het zéér belangrijk. Het kan de sportprestatie verhogen of juist tegenwerken. Nagenoeg bij alle sporten wordt tegenwoordig ruimschoots aandacht aan voeding gegeven, maar het lijkt alsof het bij golf minder opportune is. De heersende opvatting, dat je bij golf rustig door de baan wandelt, is een misvatting, zeker in de wedstrijdsport op hoog niveau. Slechte voeding draagt bij aan concentratieverlies en vetzucht. Suikers uit bijvoorbeeld energiedrankjes leveren veel energie maar kosten ook veel energie van de alvleesklier om insuline te produceren. Deze energie kun je niet gebruiken voor het spel en levert binnen de kortste keren extra trek op. Bij lange na niet zo nuttig als de reclame ons wil laten geloven. Goede voeding speelt niet alleen op wedstrijd of trainingsdagen een rol.
Wat kun je het beste eten vóór en tijdens een golfwedstrijd?
Ontbijt goed. Zorg voor voldoende energie, vitaminen en mineralen, zodat je de eerste 9 holes zonder hongerklop kunt spelen.
Het is gezond om iedere maaltijd ‘af te zoeten’ met een vrucht. Bezuinig nooit op het ontbijt, want je graaft onherroepelijk een gat in je energievoorraad. Gevolg, slappe benen en concentratieverlies.
Wat neem je mee aan eten in de golftas ?
In de baan zijn (bruine of volkoren) broodjes niet alleen handig (ze plakken en kleven niet) ze leveren energie, eiwit, goede vetten, vitamines en mineralen. Allerhande repen, Marsen, sappen, frisdranken en sportdrankjes leveren alleen een te veel aan energie uit suikers en nagenoeg geen waardevolle voedingsstoffen. Om deze boost van glucose (suiker) in de spieren te laten opnemen moet het lichaam direct veel energie leveren om insuline te produceren. Dit gaat ten koste van de energie voor lopen en concentratie en dat was nu net niet de bedoeling. Water en brood in de baan zijn een betere basis voor goed spel.
Natuurlijk is het belangrijk dat als je een flinke inspanning gaat leveren je ook voldoende energie in je spieren in voorraad hebt en als het warm is je vochtbalans op peil te houdt. Dit kun je prima doen met een stevig ontbijt en onderweg een extra volkorenboterham of krentenbol met kaas. Neem vooral water mee en een appeltje voor de dorst. Plakjes komkommer, een handje noten, gedroogde abrikozen doen het ook goed. De bekende banaan levert snel energie maar vraagt ook weer energie om insuline te produceren.
Water of een sportdrank?
Tijdens het sporten zweet je en raak je vocht kwijt. Dit vochttekort moet worden aangevuld om krampen in je spieren te voorkomen. Dit doe je door het drinken van water.
Bij inspanning langer dan een uur, is aanvulling van vocht tijdens de inspanning noodzakelijk. Het is goed om tijdens een golfrondje te leren om voldoende te drinken. Ik ben geen voorstander van een sportdrank tijdens het golfen. Water met eventueel wat citroensap, gemberthee of bouillon zijn voldoende om je vochtbalans aan te vullen. Drink ook niet te veel, want het is onplezierig om met een klotsende maag rond te lopen, dit leidt erg af. De vochtbehoefte is afhankelijk van de temperatuur. Op zonnige warme dagen kan de vochtbehoefte gemakkelijk verdubbelen, maar overdrijf dit ook niet. Begin je golfronde met voldoende vocht in je systeem. Start ruim voor de wedstrijd (2 uur) met 500-1000 ml water, eventueel met een scheutje limonade, verdund vruchtensap of een isotone drank. Vul de vochtbalans op iedere hole aan met enkele ferme slokken (ca. 100 ml). Drink de laatste 3-5 minuten voor hole 1 nog eens 150-300 ml. Het is onverstandig om voor de start een hypertone drank zoals AA te nemen.
En… wacht nooit met drinken tot je dorst hebt, want dan is het te laat.
Het blijft de komende weken mooi weer. Kies dan voor snel, gemakkelijk en supergezond: maaltijdsalades
Peulvruchtensalade met tomatendressing
Peulvruchten zijn een goede basis voor een maaltijdsalade: voedzaam, rijk aan plantaardige eiwitten, ijzer, vitamine B en vezelstoffen. Kies voor deze salade kikkererwten, kidneybonen, borlotti (grote witte) bonen of linzen. De goedkoopste manier is om de gekozen peulvruchten zelf te weken en te koken, maar er zijn goede kwaliteiten in blik en pot verkrijgbaar, vooral de in pakjes van 380 gram bruto op de markt gebrachte bonen zijn van uitstekende kwaliteit en handig bovendien.
Neem voor de salade liefst een Hass avocado, ook wel alligatorpeer genoemd. Deze heeft een rijke, romige smaak (de vrucht wordt door de Azteken niet voor niets ‘boter uit het bos’ genoemd). De schil is bruin, lederachtig en bobbelig en de pit is een stuk kleiner dan die van de ‘gewone’ fuerte (peervormige avocado met een slanke hals en een gladde, heldergroene schil. Let wel op de rijpheid bij aankoop, want het rijpen samen met een banaan in een plastic zakje, werkt echt niet altijd even goed en een harde avocado heeft kraak noch smaak.
Voor 4 personen:
200 g gedroogde, geweekte en gekookte of 2 pakjes (of blik, pot ca. 750 g) kikkererwten, kidneybonen, borlotti (grote witte) bonen of linzen
100 g rucola
2 rijpe (Hass) avocado’s
8 (tros)tomaten
4 stengels bleekselderij
4 el zonnebloem- , pompoen- en pijnboompitten
voor de dressing:
3 el olijfolie
1,5 el dragon- of witte wijnazijn
1 el zongedroogde tomaatjes, kleingesneden
zout, peper
8 blaadjes oregano of majoraan
. Doe de uitgelekte gare peulvruchten in een ruime slaschaal. Was en droog de rucola en doe deze in de slaschaal. Schil de avocado, verwijder de pit, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe deze in de schaal.
. Was de tomaten en snijd ze in parten. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle boogjes. Voeg deze met de tomaten toe aan de schaal.
. Rooster de pitten in een droge (zonder vet) koekenpan met anti aanbaklaag. Klop een dressing van de ingrediënten (knip de oregano of majoraan fijn). Schenk de dressing over de salade en schep deze luchtig om.
Aardbeiensalade met peer en blauwe kaas
Een salade die geserveerd kan worden als voor- of lunchgerecht voor liefhebbers van zowel hartig als zoet. Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar ‘zomerkoninkjes’, maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas. Het grootste deel van de aardbeien komt trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit niet gekwetst wordt door wind en regen. De meeste aardbeien worden niet meer bespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Vraag naar deze milieubewust geteelde aardbeien.
Voor 2 personen:
Voor de vinaigrette:
3 el droge sherry of appelsap
1 el frambozen-, balsamico- of rode wijnazijn
1/2 el honing of suiker
1 el zonnebloemolie
voor de salade:
1 krop (boter)sla, 2 little gem of 1 zakje gemengde sla
1 handpeer
200 g aardbeien
1 rode ui
100- 150 g blauwgeaderde kaas
1 tl sesamolie of 1 el geroosterde sesamzaadjes
. Doe de sherry of appelsap, azijn naar keuze, honing en zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en er een homogene vinaigrette is ontstaan.
. Was en droog de sla, pluk ze kleiner. Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes. Pel de ui en snijd deze in dunne ringen. Brokkel de kaas.
. Rangschik de sla, peer, aardbeien en ui op de bordjes. Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas eroverheen. Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.
Broccolisalade met kaasdressing
Deze (maaltijd)salade kan met verschillende groenten worden gemaakt, afhankelijk van het seizoen kan worden gekozen voor bijvoorbeeld bloemkool, courgette, koolrabi, groene asperges of sperziebonen. Ook met de kaas kan worden gevarieerd. Voor grote(re) eters kan 100 gram bijtgare gekookte volkorenpasta aan de salade worden toegevoegd.
Voor 2 personen:
500 g broccoli
zout
voor de dressing:
100 g harde geitenkaas of pittige Goudse kaas, geraspt
40 g pijnboom- of zonnebloempitten, geroosterd
40 g basilicum
2 el (liefst witte) balsamico- of witte wijnazijn
6 el olijfolie
zout, peper
. Maak de broccoli schoon. Schil de harde stengeldelen (of trek de opperhuid van de stelen af) en snijd deze in dunne, korte reepjes. Snijd de broccolirozetten van de stelen af en snijd ze overlangs in kleine roosjes.
. Kook de broccolistelen circa 5 minuten en de broccoliroosjes circa 3 minuten in kokend water met zout. Spoel de broccoli af in een vergiet onder koud stromend water. Laat ze afkoelen en uitlekken.
. Meng in een keukenmachine de geraspte kaas met de pijnboompitten en de basilicum tot een pasta. Voeg de azijn toe en schenk, terwijl de motor loopt, de olie straalsgewijs erbij tot een gladde saus ontstaat. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.
. Meng de dressing door de broccoli. Serveer met ciabatta bedruppeld met olijfolie en kleingesneden zongedroogde tomaatjes.
Snelle tip
Voeg 2-3 el pesto toe aan de azijn en olie, in plaats van kaas, pitten en basilicum.
Variaties:
Blauwe kaasdressing
. Roer de blauwgeaderde kaas (Gorgonzola, Fourme d’Ambert) uit met crème fraîche tot een dikke dressing, voeg eventueel wat citroensap of witte balsamico azijn toe. Breng de dressing op smaak met peper. Of vervang de blauwe kaas door de romige Castello Blue of door een kruidenroomkaas voor een zachtere smaak.
Eidressing
. Klop een dressing van een deel witte wijnazijn met vier delen maïsolie, zout, peper, een hardgekookt ei, geprakt met fijngeknipt bieslook.
Voeg aan de salade gehalveerde cherrytomaatjes of klein gesneden zongedroogde tomaatjes op olie toe.
39 jaar
Henri vind je het heel erg dat ik je idee bewaar? Al bladerend door oude fotoboeken kwamen zoveel herinneringen boven, daar kan ik een artikel aan wijden.