Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
26.07.2022
Excuses maken gaat niet iedereen even gemakkelijk af. De door Elton John geschreven smartlap ’ Sorry seems to be the hardest word’ bevat in elk geval één waarheid als een koe. Sorry zeggen kost soms enorm veel moeite. Al is de ene sorry de andere niet.
‘Sorry! Ik heb duidelijk mijn dag niet’, zei onze flightgenoot onlangs nadat hij de zoveelste bal de diepe rough in had getopt. Om daar, toen we door diezelfde rough op zoek waren naar zijn bal aan toe te voegen ‘Ik vind dit echt heel erg, sorry, sorry.’
Het waren de zoveelste sorry’s van de dag. Niets lukte bij hem en waar hij eerst nog manmoedig lachend de slechte slag van zich afschudde, begon hij zich meer en meer uit te putten in excuses voor zijn slechte spel, het oponthoud, het voortdurende zoeken. Moest ik hem nu zeggen dat ik, liever nog dan dat hij een goede bal zou slaan, wilde dat hij ophield met zich te excuseren?
Toen onze jongens klein waren – en de overbrenging van normen en waarden in volle gang – waren er een paar dingen die er voor ons uitsprongen. Eerlijk zijn. Een beetje beleefd ook. Begrip voor de standpunten van een ander. Altijd dankjewel zeggen als je iets krijgt. Hoewel het soms met horten en stoten ging (ik heb ooit een plakje worst teruggegeven aan de slager omdat junior weigerde dankjewel te zeggen, geen aanrader voor de weg terug naar huis, decibeltechnisch gezien.) denk ik dat het over het algemeen wel aardig gelukt is met die opvoeding.
Zéker als het aankomt op het aan kunnen bieden van je excuses, een andere belangrijke pijler in huize P. Of je nu expres iets lulligs hebt gedaan, gezegd of geschreven, of per ongeluk iemand gekwetst hebt, hoe moeilijk is het om even sorry te zeggen? Als erkenning dat hetgeen je – al dan niet per ongeluk of expres – zei of deed. Natuurlijk zullen er af en toe niet gemeende buutvrijbriefjes bij zitten, maar over het algemeen is er het besef dat wat gezegd, gedaan, gebeurd is anders had kunnen, mogen, moeten gaan, en is er het besef dat de uitkomst niet voor iedere betrokkene even prettig als even prettig is ervaren. Dat leerden we onze jongens dus en tot op de de dag van vandaag horen we ze het regelmatig zeggen.
Het is echter verbijsterend hoeveel moeite het veel mensen kost om die excuses aan te bieden. Onder het motto dat het toch niet expres werd gedaan, dat de ander zich het niet zo aan moet trekken of dat juist hij (of zij) fout zit, etteren kleinigheden soms jaren door, hollen ze vriendschappen en familiebanden van binnenuit uit, net zo lang tot er niet meer gesproken wordt en er alleen nog omgezien wordt in wrok. En waarom? De vijf letters zijn zo uitgesproken, de kou daarmee veelal snel uit de lucht. Sorry.
Al is er dus een sorry die ik niet meer wil horen. Die voor de slechte golfronde of slag. Omdat het nergens voor nodig is. Omdat ik niet snap waar je nu eigenlijk je excuses voor aanbiedt. Omdat je er noch jezelf, noch een ander mee helpt. Omdat iedereen zijn dag wel eens niet heeft. Omdat niet iedereen even goed is. Omdat.., nou ja, om zoveel redenen dus.
Sorry, maar zo denk ik daar nu eenmaal over.
1 E RONDJE LIMBURG IN 2011 GROOT SUCCES ABDIJ ROLDUC VERRASSEND In 2010 belde Fred Sochacki naar Hans Terol “Vind je het een goed idee om volgend jaar naar Kerkrade te komen zodat ik jullie het e.e.a. kan uitleggen over een nieuwe golfbaan rondom de abdij Rolduc.” Over een dergelijk verzoek hoeft Terol nooit na te denken “Top idee! Zullen we samen een programma maken voor het eerste Rondje Limburg?” En zo geschiedde. Maar liefst 40 NVGJ-leden togen in mei 2011 naar Zuid Limburg om op drie verschillende banen te spelen en te overnachten in het klooster. De eerste dag werd ons gezelschap op kerkse gastvrijheid ontvangen. Sommigen vergaapten zich aan de indrukwekkende rondleiding, anderen vouwden hun handen uit eerbied of prevelden een gebedje en weer anderen moesten glimlachen. Fred Sochacki op zijn beurt sprak tijdens het diner zijn mede leden toe met een heldere uiteenzetting van zijn initiatief om 18 holes rondom de abdij aan te leggen. Dat idee dateert al van 2003, maar zegt Fred “Vanaf het begin hebben we weinig steun van de bevolking. Daarom duurt het zo lang. Zij is bang voor beschadiging van de omgeving.” Toch bleef hij knokken en zag zijn droom zeker uitkomen, want “het levert arbeidsplaatsen op en de opening staat over twee jaar gepland. Met de start van de eerste 9 holes is inmiddels begonnen en ik zou graag willen zien, dat Rolduc de homecourse van de NVGJ gaat worden. Voor de bestuurskamer is al ruimte ingericht.” Freds enthousiasme kende geen grenzen en hij bleef ons wijs maken, dat de baan er komt. Zes jaar lang bleven de leden bij hem zeuren “Komt er nog wat van?” Zijn droom spatte uiteen, toen de gemeente Kerkrade in 2017 de Golfbaanplannen niet in het betreffende bestemmingsplan opnam.
Het Kostertje, de fameuze troostprijs bij de NVGJ, is in een nieuw jasje gestoken. Jarenlang kwam het brouwsel via sponsor Heleen Sonnenberg van Weduwe Joustra. Er zijn nu nieuwe flesjes gefabriceerd voor het nakende seizoen 2025. Wat niet is veranderd is de tekst op de fles, die op een prachtige wijze de ellendige ronde van Henk Koster op onze homecourse De Texelse beschrijft.
Een nieuw winterrubriekje: Terug in de tijd. Met grappige, soms ontroerende foto's uit het rijke verleden van de NVGJ. Op de wedstrijdkalender van 2005 stonden “slechts” twee surprisereizen. De eerste naar Hardelot waar onze vereniging is opgericht en de tweede naar Parijs en St. Brieux. Naar Hardelot met onze eigen auto en naar Parijs en St. Brieux met een privé jet van de KLM. Vooral de laatste bleek een ongekende luxe van jewelste! Voor slechts € 25,= pp twee dagen geheel verzorgd. Dan krijgt onze secretaris een telefoontje van ex-collega Jeroen Goeman Borgesius. “Heb je zin om met jouw kluppie naar de Vogezen te gaan? Zo ja, dan ben je bij deze uitgenodigd door ClubMed.” De leden wisten echter niet, dat Hans Terol ook nog in onderhandeling was met het Portugese toeristenbureau. Tijdens zijn laatste gesprek medio september in Den Haag ging de kogel door de kerk en werd de NVGJ definitief ‘gratis en voor niks’ uitgenodigd om 5 dagen naar de Oost Algarve te gaan. Tegenprestatie was exposure over deze schitterende streek. Het was ook alweer een kers op de taart. De Portugese gastvrouwen hebben ons werkelijk verwend met prachtige golfbanen, mooi hotel, heerlijke diners en drankjes en de laatste avond werden zelfs de deuren van een groot theater geopend om alleen voor de “Nederlandse journalisten” een schitterende dinnershow te presenteren. Het was een vermakelijke avond waar tenslotte de ene na de andere polonaise volgde. Op de foto zien we Rob Hoogland die zich kostelijk vermaakte met de gezellige feestelijkheid en heerlijke visjes. Eén van de charmante Portugese gastvrouwen die de hele avond op de dansvloer stond keek opvallend veel naar die grote reus uit Nederland. Hij merkte dat ook, glimlachte naar haar, totdat zij met haar stoute schoenen hem vroeg ”Do you want to dance with me?” Tot haar grote verrassing werd ze spontaan door hem opgetild en liep Rob dansend over de vloer, terwijl zij het bijna in haar broek deed van het lachen.
Een nieuw winterrubriekje: Terug in de tijd. Met grappige, soms ontroerende foto's uit het rijke verleden van de NVGJ. Hier zien we John Dekker in 2012 zijn uiterste best doen en speciale foto te maken van een fles uit het repertoire van Heleen Sonnenberg, destijds sponsor van de NVGJ met de Weduwe Joustra. Heleen staat op de uitkijk en kijkt kennelijk of er geen golfballen aan komen. De flessen, de troostprijs voor de laatste plaats, kregen de naam Kostertje, vernoemd naar Henk Koster na een miserabele ronde op de Texelse.
Met trots kan het organisatiecomité de definitieve datum presenteren voor het Charity Golftoernooi t.b.v. De Stichting Sintvoorieder1, gesponsord door Zorg Vastgoed Management BV. En wel op dinsdag 13 mei 2025. Golfcentrum De Hoge Dijk stelt hiervoor belangeloos haar golfbaan beschikbaar! Het toernooi is een vurige wens van onze gewaardeerde sponsor Eric Venghaus die de stichting een warm hart toedraagt. De stichting zet zich in om kinderen die in verborgen armoede leven op pakjesavond toch een presentje te kunnen geven. Daarvoor is geld nodig. De volledige opbrengst gaat, na aftrek van kosten, naar de stichting. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in om dit toernooi tot een succes te maken. Wij vragen onze leden deze flyer onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wellicht bevinden zich daaronder geïnteresseerden in dit evenement. Elke flight is welkom! Het organisatiecomité